Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Szeptember 07. 07:48, szerda | Belföld
Forrás: mti

Újra támad a mustgáz

Újra támad a mustgáz

Az őszi szüret és a borkészítés időszakában a mustgáz veszélyére figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az OKF az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: bár a mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, mégis évente csaknem tucatszor riasztják emiatt a tűzoltókat, s minden évben áldozatává válik valaki.

Kifejtették: a mustgáz a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva a padlótól tölti fel a helyiséget. Aki ilyen mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, az oxigénhiányos állapotba kerülhet, amely szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz - emelték ki.

Az OKF kitért arra is, hogy a különböző légzésvédő álarcok a mustgáz ellen nem védenek. A közismert "gyertyás" módszert ajánlották, de felhívták a figyelmet arra, hogy a gyertyát derékmagasság alatt kell tartani.

Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot - írták a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket