Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Május 01. 09:21, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tizedszer választották meg az MTA borait

Tizedszer választották meg az MTA borait

Tokaj-Hegyalja és Villány borai szerepeltek a legjobban az idén tizedik alkalommal meghirdetett Magyar Tudományos Akadémia Bora versenyen.

Az idei felhívásra szép számmal érkeztek olyan borok, amelyek a világ legjobbjai közé tartoznak - összegzett a keddi eredményhirdetés előtt Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, a borverseny zsűrijének elnöke.

Mint hozzáfűzte, a pályázat célja olyan borok kiválasztása, amelyeket az akadémia jó szívvel kínálhat rendezvényein, ajándékozhat vendégeinek.

A versenyre 14 magyarországi borvidék 48 pincészete 142 bort nevezett, melyek bírálata öt napon át zajlott.

Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, a zsűri társelnöke elmondta, hogy a fehér borok közül a hazai szőlőfajták - furmint, olaszrizling, hárslevelű, juhfark - szerepeltek a legjobban, míg az egyébként szoros versenyt hozó vörösboros kategóriában inkább az olyan külföldi fajták emelkedtek ki, mint a cabernet és a merlot.

Kellemes meglepetés volt a rosé kategória mind a nevezések számában, mind a beérkezett tételek minőségében is, visszalépés csak a desszertboroknál volt megfigyelhető - értékelt Niszkács Miklós.

A fehérborok felső kategóriájának nyertese a neszmélyi Hilltop Pincészet Hilltop Prémium Pinor Gris 2017 bora lett, a közép kategória első helyén pedig a Tornai Pincészet 2018-as Nagy-somlói Zenitje végzett.

A vörösborok közül a felső kategóriában a Koch Borászat 2012-es Villányi Csanád Cuvée-jét választotta a zsűri az MTA Borának, de Koch Csaba pincészete a közép kategóriát is megnyerte a 2015-ös Villányi Cabernet Sauvignon Classicusszal.

A desszertborok közül a Füleky Pincészet 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja bizonyult idén a legjobbnak, a félédes/édes fehér borok közép kategória első helyén pedig a szintén tokaji Oremus 2016-os késői szüretelésű bora végzett.

Rosé kategóriában az MTA Borának a badacsonyi Villa Pátzay Borbirtok 2018-as Pinot Noir roséját választotta a zsűri.

Címkék: akadémia, bor, mta, tudományos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket