Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

A politikai pályára lépett korábbi vezérkari főnök azt is közölte, hogy Románia az épületet húzza fel, míg az Európai Unió a lőpor gyártásához szükséges műszaki berendezéseket finanszírozza. Márciusban Marcel Ciolacu miniszterelnök jelentette be, hogy Romániának lesz egy korszerű lőporgyára, amelyben az Európai Unió is partner lesz. Áprilisban Stefan-Radu Oprea gazdasági vállalkozásfejlesztési és turisztikai miniszter azt is közölte, hogy a román Romarm védelmi ipari tröszt várhatóan a német Rheinmetallal fog együttműködni a projekt megvalósítsa érdekében, jelenleg a szerződés előkészítésénél tartanak.

A BSDA-2024 bukaresti megnyitóján szintén jelen lévő kormányfő köszöntőjében úgy értékelte: eurómilliárdok áramolhatnak a következő időszakban a román gazdaságba a védelmi ipari megrendeléseknek köszönhetően.

"Ezen az eseményen is több kereskedelmi megállapodás születik majd fontos nemzetközi partnerekkel. A kudzsiri üzem fegyvereket fog gyártani egy német vállalattal együttműködésben, a Romarm állami vállalatcsoport partnerségre lép az amerikai General Dynamics konszernnel a NATO-szabványoknak megfelelő tüzérségi lőszerek gyártásának korszerűsítésére és kapacitásbővítésére, a sokak által már temetett Romaero pedig megállapodást ír alá egyik régi magyarországi partnerével, és ismét a repülőgép-karbantartási szektor fontos szereplőjévé válik"- idézte Marcel Ciolacut az Agerpres hírügynökség.

A miniszterelnök hozzátette: valamennyi európai ország kiemelt ágazatként tekint védelmi iparára, és a román kormány számára is prioritás az iparág újjáélesztése.

"Románia nem követheti el többé azt a hibát, hogy fegyvergyárai egy részét bezárja, a többit pedig csődközeli állapotba juttatja" - szögezte le.

A Romaero repülőgépgyár kiállítási területén rendezett BSDA-2024 expón 31 ország 400 védelmi- és repülőgépipari cége képviselteti magát. A kiállítás "médiasztárja" az amerikai légierő egy ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépe, amely hétfőn szállt le Bukarestben, és péntekig a közönség is megtekintheti.

Címkék: hadiipar, lőporgyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben