Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Szeptember 02. 09:24, szerda | Belföld
Forrás: mti

Németh Szilárd: Magyarország az egyetlen jogkövető schengeni ország ebben a helyzetben

Németh Szilárd: Magyarország az egyetlen jogkövető schengeni ország ebben a helyzetben

Magyarország az egyetlen jogkövető ország a schengeni övezetben azon államok közül, amelyeket az illegális bevándorlás kérdése érint...

-- jelentette ki Németh Szilárd (Fidesz), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

A képviselő kiemelte: pénteken tanácskoznak a bevándorlási helyzetről a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetői, és mindenféleképpen van esély arra, hogy egyetértésre jussanak, hiszen e négy ország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz, mind úgy gondolják, hogy az EU határait meg kell védeni. Magyarország a schengeni övezet része, vagyis nemcsak a saját, hanem az unió határait is védi, és ennek minden jogi alapja megvan - mutatott rá.
Németh Szilárd szerint az EU képtelen megoldást találni a problémára, és az uniónak "vannak felelőtlen politikusai még felelőtlenebb nyilatkozatokkal", akik arra bátorítják "ezeket a szerencsétlen az embereket, hogy vallják magukat szírnek, és akkor biztos, hogy új hazát fognak maguknak találni". Az EU-nak van jogrendje, van a schengeni rendszer, a dublini egyezmény, ezek betartásával a helyzet még kezelhető, de ki kell mondani, hogy az uniós határokat meg kell védeni - vélekedett.
A politikus úgy fogalmazott, akik valóban menekültek, jogszerűen be tudnak lépni az országba, "nem kell a zöldhatáron ilyen rohamot indítani az ország ellen, nem kell széttépni a papírokat, megvannak ennek a maga rendje".
Szerinte az ausztriai helyzet kellő figyelmeztetés mindenkinek - leginkább az európai értékek miatt aggódóknak -, hogy ha nem sikerül a schengeni határon megállítani az embereket, akkor minden ország elkezdi a határellenőrzést.

bbkr \ hgp

Fotó. mti Illyés Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket