Hírek
2014. Október 29. 11:09, szerda |
Életmód
Forrás: Violet C. Landers
Morbid süteményötletek Halloween-re!
A Halloween-t sokan pogány, amerikai ünnepnek tartják, mégis egyre többen ünneplik. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt jó szórakozás. A sütőtök faragás és jelmezbe bújás előtt, íme pár remek borzongató süteményötlet.
Halloween- i sírkert, azaz Somlói galuska kicsit másképp
Hozzávalók (5 főre)
A tésztához: 6 db tojás; 6 ek porcukor; 6 evőkanál finomliszt; 1 ek cukrozatlan kakaópor; 1 csipet só
A vaníliakrémhez: 3 db tojássárgája; 5 dl tej; 3 ek cukor;1 db vaníliarúd (kikapart magjai); 1 evőkanál étkezési keményítő
A csokiöntethez: 10 dkg vaj; 10 dkg cukor; 3 ek cukrozatlan kakaópor; 2 ek tej (hideg)
A tálaláshoz: 150 ml habtejszín
Először is két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, illetve a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
A mazsolát rumba áztatjuk, majd elkészítjük a vaníliakrémet. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk teával, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egész éjszakára ott felejtjük és így közben az ízek összeérnek.
Tejszínhabbal bekenjük a tetejét és kakaóporral finoman leszitáljuk, majd babapiskótákat félbevágunk és kakaósziruppal feliratokat írunk rá (pl. RIP, nevek, évszámok, keresztek és egyéb motívumok) ezeket pedig a tésztába „szúrjuk”. Ezzel el is készült a „temető”.
Halloween ujjak
12 személyre, elkészítési ideje körülbelül 60 perc. Nehézségi foka: könnyű
Hozzávalók:
20 dkg liszt; 15 dkg dió; 20 dkg vaj; 2 db tojássárgája; 10 dkg porcukor; csipetnyi só; pár szem mandula; piros ételfesték
Elkészítése:
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, 1 órára hűtőbe tesszük, majd szép rudacskákat formázunk belőle, azután jól elcsúfítjuk. Így születnek a girbe-gurba boszorkányujjak, majd felezett mandulával körmöket nyomunk rájuk, picit megkenjük tojássárgájával, és 175 fokon megsütjük. Ha piros körmöket szeretnénk, a mandulát előtte 20 percre áztassuk ételfestékbe!
Mézeskalács Halloweenre
Hozzávalók:
20 dkg méz; 10 dkg cukor; 5 dkg vaj; 2 tojás; 50 dkg liszt; 1 csomag sütőpor; 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék; 20 dkg porcukor átszitálva; 1 tojásfehérje; ételszínezék
A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítjük, de ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel. Kihűtjük, és belekeverjük a tojásokat, a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverjük, majd jól átgyúrjuk.
A tésztát legalább 30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsül.
Amikor teljesen kihűlt, megcsináljuk a cukormázat. A porcukrot habosra keverjük a tojásfehérjével, több részre osztjuk, és ízlés szerinti ételfestékkel megszínezzük. A mézeskalácsokat színezett cukormázzal, csokigolyókkal, francia drazséval vagy gumicukorral díszíthetjük.
Jó szórakozást, jó étvágyat Mindenkinek!
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 23. 08:25, szombat | Életmód
MME: a Magyarországon áttelelő fehér gólyák nem szorulnak emberi segítségre
A Magyarországon áttelelő fehér gólyák nem szorulnak emberi segítségre, etetésre, meleg helyen történő átteleltetésük felesleges - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pénteken az MTI-vel.
2024. November 23. 08:23, szombat | Életmód
November végén rendezik a 24. Vadlúd Sokadalmat Tatán
Tatán, az Öreg-tó partján november utolsó napjaiban rendezik meg a 24. Vadlúd Sokadalmat - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2024. November 23. 08:15, szombat | Életmód
Tejsavófehérjét hívott vissza a Nébih!
Fémdarabkák lehetséges jelenléte miatt csokoládé ízű tejsavófehérjét hívtak vissza a napokban, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.