Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Június 27. 14:42, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Meteorológia: felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön és pénteken

Meteorológia: felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön és pénteken

Felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön a Dunától keletre, pénteken pedig Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben - figyelmeztet a HungaroMet Zrt.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzés szerint csütörtökön Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területén alakulhat ki felhőszakadás, ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Emiatt ezekre a vármegyékre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Péntek éjfélig Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére adtak ki másodfokú figyelmeztetést felhőszakadás veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint csütörtökön nagy területen lehetnek alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, összességben többfelé, több hullámban várható előfordulásuk. A zivatarok környezetében elsősorban felhőszakadás, viharos, óránkénti 60-70 kilométeres széllökés és jégeső társulhat. Intenzívebb cellák főként a Duna vonalától keletebbre fordulhatnak elő, amelyeket felhőszakadás, viharos, óránkénti 70-90 kilométeres széllökés és jégeső is kísérhet. Késő estére nyugat felől várhatóan csökken a zivatarok számossága, de teljesen éjjel sem nyugszik meg a légkör.

Pénteken a zivatartevékenység súlypontja már jellemzően a Dunától keletre eső területekre helyeződik, azonban néhány cella a Dunántúlon is előfordulhat. A zivatarokat - főként keleten - felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső is kísérheti.

Címkék: felhőszakadás, vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket