Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Április 05. 05:02, péntek | Belföld
Forrás: mti/Fotó: MTI/Sóki Tamás

Kedvezőtlenül érinti az aszály a gyümölcs- és zöldségtermő területeket

Kedvezőtlenül érinti az aszály a gyümölcs- és zöldségtermő területeket

Jelenleg 120-160 milliméter csapadék hiányzik a talajból - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI érdeklődésére.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke szerint idén a kajszi- és az őszibarackot kivéve a tavalyinál szerényebb, nagyjából közepes termés várható a tavalyi meglehetősen kevés csapadék és az idei aszályos tavasz miatt. Ugyanakkor valószínűsíti, hogy az öntözött ültetvényekben - a belföldi termelőfelület egynegyedén - kevesebb problémát okoz a csapadékhiány.

Ledó Ferenc elmondta, hogy március közepétől elindult a korai vetésű zöldségek termesztése (zöldborsó, gyökérzöldségek - sárgarépa, petrezselyem) és a vöröshagyma vetése. A többi szabadföldi zöldség vetése, palántázása április közepétől kezdődik.

Megjegyezte, hogy ha a vetés után 7-10 napon belül nem kapnak csapadékot az elvetett magvak, azok a talaj felső részének szárazsága miatt nem tudnak kikelni. A csapadékhiány miatt e területeket öntözni kell. A korai vetésű zöldségeknél a zöldborsó kivételével 70-80 százalékban megoldott az öntözés.

Az elnök kiemelte: az öntözést segíti az, hogy a kormányzat meghosszabbította az öntözési idényt, amely március 1-jétől október 31-ig tart majd. Ezen időszakban a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket