Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 14. 14:20, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Elindult a Szojuz - VIDEÓ

Elindult a Szojuz - VIDEÓ

Két orosz és egy amerikai asztronautával a fedélzetén útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) hétfő reggel a Bajkonurból egy Szojuz űrhajó – közölte az orosz űrhajózási hivatal, a Roszkoszmosz.

A Szojuz TMA-22 típusú orosz űrhajó a tervek szerint közép-európai idő szerint szerda reggel csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz, és több mint négy hónapot kering majd a Föld körül. A három űrhajós, Anton Skaplerov, Anatolij Ivanisin és Daniel Burbank csatlakozik az ISS fedélzetén tartózkodó három – egy amerikai, egy orosz és egy japán – asztronautához.

Számos feladat vár rájuk az űrállomáson: két orosz teherűrhajót kell majd fogadniuk, és átcipelniük az érkező szállítmányt az ISS-re. Be kell indítaniuk egy orosz gyártmányú tudományos miniműholdat, amely villámkisüléseket fog vizsgálni a Föld légkörében. Az űrhajósoknak több tucat kísérletet kell végrehajtaniuk, és űrséta is vár rájuk.

Az űrmisszió időtartamát több mint egy hónappal le kellett rövidíteni a Progressz M-12M teherűrhajó augusztusi elvesztése miatti késedelmek következtében. A Szojuz startja is közel két hónapot késett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket