Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Június 26. 14:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Egyre többen kötnek házassági vagy élettársi szerződést

Egyre többen kötnek házassági vagy élettársi szerződést

Tavaly 8 százalékkal több házassági és élettársi vagyonjogi szerződést jegyeztek be a nyilvántartásba, mint egy évvel korábban, 2014 és 2018 között pedig 45 százalékos volt a bővülés

- közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerdán az MTI-vel.

A 2014-ben hatályba lépett polgári törvénykönyv által létrehozott nyilvántartást egyre többen használják, a bejegyzések száma másfél ezerre tehető évente - áll a közleményben.

Mint írták, a közjegyzők tapasztalatai szerint bár egyre többen kötnek azzal a céllal házassági vagyonjogi szerződést, hogy elkülönítsék az adósságaikat, és így megóvják a családi vagyon egy részét, ez még nem tipikus.

A kamara hozzátette, leggyakrabban azok kötnek vagyonjogi szerződést, akik nem az első kapcsolatukban élnek és jelentősebb vagyonnal rendelkeznek.

Felhívták a figyelmet arra: több tízezerre tehető azoknak a vagyonjogi szerződéseknek a száma, amelyek nem szerepelnek a közjegyzői kamara nyilvántartásában, ennek hiányában pedig harmadik féllel - például hitelezővel, bankkal - szemben nem feltétlenül hatályosak. Régebbi házassági vagyonjogi szerződés is bejegyeztethető a nyilvántartásba, ha megfelel a hatályos jogszabályok szerinti kritériumoknak - jegyezték meg.

Kiemelték: az általánosan elterjedt vélekedéssel szemben a házassági és élettársi vagyonjogi szerződés nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, hanem fontos lehet akkor is, ha a férj vagy a feleség a vállalkozásához vagy egyéb célból hitelt vesz fel. Ha a szerződésben világosan el van határolva, mi számít különvagyonnak, akkor a házastárstól e vagyonból nem követelhető tartozás - írták.

A bejegyzést a házasfelek (illetve az élettársak) kizárólag személyesen kérhetik a lakóhelyük vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes vagy a szerződést közjegyzői okiratba foglaló közjegyzőtől - emlékeztetett a kamara.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket