Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 11. 14:46, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Egy intim emlékkönyv

Egy intim emlékkönyv

Megjelent az első roma nyelven is olvasható fotográfiai album. Lakatos Erika Roma ikonok, New York – Budapest 1996-2011 című könyve egyelőre csak a Mai Manó Házban kapható.

Lakatos Erika roma zenész családból származik, elsősorban énekesnek vallja magát, a fotóművészettel csak véletlenül került kapcsolatba. 1994-ben, a Long Island-i egyetem jazz tanszakos hallgatójaként fotográfiát is hallgatott. Professzora, Stuart Fishelson vezette be az alternatív technikák világába. Erikát 1997-ben az Év Fotográfusa díjjal tüntették ki Washingtonban a Sophie álma című képéért, azóta pedig sorra jöttek az egyéni kiállítások, felkérések.

Erika ezután kezdte el a „Roma ikonok” kiállítás anyagát készíteni, amely egy állandóan bővülő alternatív fotósoroza: portrék, életképek Budapesttől New Yorkig, New Yorktól Budapestig. Ebből az anyagból az idén májusban rendeztek kiállítást a Mai Manó Házban, most pedig megjelent az anyag könyvváltozata is, amely az első olyan fotográfiai album, amely roma nyelven is olvasható.

Lakatos Erika kísérletező alkotó: polaroidokat és digitális fotókat vegyes technikával montázsolt össze a Roma ikonok sorozatban, ráadásul utólag is alakította a képeket festéssel, egyéb rajztechnikákkal. A manuális beavatkozás, a színekkel, az anyagokkal való játék egy letűnt kor romantikáját idézi.

Keze nyomán különleges, megfoghatatlan, meseszerű álomképek születtek meg, a művész személyes tapasztalataiból, családtagjai portréiból egy intim, bensőséges világ rajzolódik ki, amely minden apró részletében a roma identitáshoz való viszonyáról beszél. Most megjelent albuma nem más, mint történetek sora, különleges emlékkönyv, amelyet lányának, Sophienak szánt a művésznő.

A sorozat munkái a fotográfia és a képzőművészet határmezsgyéjén mozognak, sokszor már-már önálló képzőművészeti alkotássá válnak. Harsány színekkel operáló képek ezek, amelyek sajátos fantáziavilágot teremtenek, a néző számára pedig teret nyitnak a személyes asszociációkhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket