Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Október 25. 18:13, szerda | Belföld
Forrás: mti

Bekerül a sportági Hírességek Csarnokába a kardvívó Gedővári Imre

Bekerül a sportági Hírességek Csarnokába a kardvívó Gedővári Imre

Gedővári Imre olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardozót beválasztotta a sportági Hírességek Csarnokába a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) végrehajtó bizottsága.

A döntést a FIE közgyűlése novemberben hagyhatja jóvá. Amint arra a hazai szövetség honlapja a szerdai beszámolójában emlékeztet, Gedővári a nyolcvanas évek első felében a világ kimagaslóan legjobb kardvívója volt, virtuozitását, zsenialitását mindenki csodálta, klasszisát ellenfelei is elismerték és tisztelték itthon és külföldön egyaránt.

A kimagasló egyéni siker a csapataranyak mellett ugyan nem jött össze, de ebben közrejátszott az is, hogy az 1984-es olimpián nem vehettek részt a magyarok. Pedig Gedővári abban az idényben fölényesen nyerte a világkupa-versenyeket, toronymagasan vezette a világranglistát.

A 2014. május 22-én hosszan tartó, súlyos betegségben, 62 éves korában elhunyt Gedővári Imre az 1988-as szöuli olimpián volt aranyérmes csapatban, emellett az 1980-as moszkvai ötkarikás játékokon nyert még két bronzot is - egyéniben és csapatban.

Világbajnokságon háromszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára: Hamburgban 1978-ban, Clermont-Ferrandban 1981-ben és Rómában 1982-ben egyformán a válogatottal ért fel a csúcsra.

Egyéniben világbajnoki ezüstöt és bronzot szerzett, előbbit 1981-ben, utóbbit 1982-ben, emellett csapatban kétszer volt ezüst- és háromszor bronzérmes vb-ken.

Európa-bajnokságon egyéniben is győzött, 1981-ben Foggiában bizonyult a legjobbnak.

fotó:olimpia.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket