Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Július 26. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

Az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

Orbán-beszéd - Nézőpont: a miniszterelnök szerint az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

A Nézőpont Intézet szerint a miniszterelnök szombati tusványosi beszédének legfontosabb üzenete, hogy a magyar kormány hosszú távon elkötelezett a migráció megállítása mellett, és az Európai Unióban még határozottabban áll majd ki a "modernkori népvándorlással" szemben.

A Nézőpont az MTI-hez szombaton eljuttatott gyorselemzésében azt írta: Brüsszel "jelenleg képtelen gyakorlatias cselekvésre", ezért a nemzetállamoknak kell - Magyarországot is beleértve - megvédeniük Európát és az európai értékeket "a tömeges illegális bevándorlás által előtérbe helyezett gazdasági, társadalmi, illetve biztonsági problémáktól".

Az elemzésben, amelyet Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője jegyez, felhívták a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor nincs egyedül ezzel a véleményével, a nyugat-európai gondolkodás is kezd "fordulóponthoz érni" a bevándorlás ügyével kapcsolatban. Példaként említették, hogy David Cameron brit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy korábbi francia államfő és több vezető német politikus is a magyar kormányfőhöz hasonlóan gondolkodik a kérdésről.

Úgy értékelték: időszerű volt a miniszterelnök beszéde, amely egyfajta "szellemi mozgósítást" is jelent a kialakult európai vitában, és jelzi, hogy a magyar kormány a nemzetek Európájában hisz a föderális unióval szemben. Hozzáfűzték: ezzel a kormányfő a magyar baloldalnak is üzent, szembeállítva a nemzeti érdek képviseletét az ideologikus, nemzetek feletti Európában gondolkodó baloldali tábor elképzeléseivel.

Közölték: a miniszterelnök arra is utalt, hogy az angolszász országok világosan látják a tömeges illegális bevándorlás biztonsági kockázatait. Ezt az elemzésben különösen fontos felismerésnek nevezték, utalva a török-szír határra építendő kerítésre adott, támogató hangvételű amerikai véleményekre.

Azt írták: szintén lényeges eleme volt a beszédnek, hogy a bevándorlás nem segíti az európai államok gazdasági fellendülését, sőt, "a biztonsági helyzet is tovább romlott a kontinensen". Hozzáfűzték: ebből a szempontból ugyan a német helyzet részben kivételnek számít, de a bevándorlás Európa-szerte a radikális pártok megerősödéséhez vezetett.

A Nézőpont elemzésében kiemelte: megvan a kormányzat szigorú bevándorláspolitikájának társadalmi támogatottsága, ezt a kérdésben megtartott nemzeti konzultáció eredményei is mutatják. Különösen fontosnak nevezték, hogy a több mint egymillió válaszadó "elsöprő többsége" a magyar családokat támogatná a bevándorlókkal szemben, ez is mutatja "a multikulturalizmus elutasítottságát" Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket