Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Október 20. 13:31, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Áder: A fenntartható fejlődési célok víz nélkül teljesíthetetlenek

Áder: A fenntartható fejlődési célok víz nélkül teljesíthetetlenek

Az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok víz nélkül teljesíthetetlenek, a víz központi kérdéssé vált - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az államfő a héten Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozót felidézve kiemelte: a feladat az, hogy ahol még lehet, az emberiség előzze meg a vízválságot, ahol pedig az már bekövetkezett, ott keresni kell a lehetőségeket, hogyan csökkenthetők a vízválság okozta károk.

Áder János a magyarországi helyzetről szólva elmondta: a hazai vizek több mint 90 százaléka a határokon túlról érkezik, ebből a szempontból kiszolgáltatottak vagyunk a vízszennyezéseknek, és annak is, ha mások a víz egy részét felfogják, megtartják.

A csapadék éves mennyisége összességében nem változott, de rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék esik. Az elmúlt években gyakran előfordult, hogy egy nap alatt lehullott másfél-kéthavi eső, villámárvizeket és jelentős károkat okozva - tette hozzá a köztársasági elnök.

Áder János kiemelte, hogy Magyarországon elegendő víz van ugyan, de ennek eloszlása egyenlőtlen, az ország csaknem 10 százalékát fenyegeti az elsivatagosodás. A Duna-Tisza-közének egy része súlyos vízhiánnyal küzd, és a következő 15-20 évben komoly összeget kell a költségvetésből fordítani arra, hogy a helyzet javuljon.

Kitért arra is, hogy a hazai vízvezeték-hálózat jelentős részét fel kell újítani a következő évtizedekben.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a tanácskozást kísérő szakkiállítás az eddigi legszínvonalasabb volt. Egyre rutinosabbak a magyar vállalkozók, minden standon beszéltek angolul, voltak angol nyelvű tájékoztató anyagok és rövid filmes összefoglalók a cégek működéséről, termékeiről - közölte.

Az expón bemutatott új fejlesztésekről szólva jelezte, ezek egy része hatékonyabb víztisztítást tesz lehetővé, és kiemelte a termőtalaj minőségének, valamint vízháztartásának javítására kifejlesztett magyar megoldásokat is. Hangsúlyozta, hogy a vízipar által jól használható magyar innovációkat mutattak be az expón.

A világ más részein is foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, és ha a tudást összekapcsolják, akkor a problémák megoldhatók az árvízi védekezés, az öntözés vagy a szennyvíztisztás területén is - fogalmazott Áder János köztársasági elnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket