Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Június 04. 15:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A kiskereskedelem élénkülésére számítanak az elemzők

A kiskereskedelem élénkülésére számítanak az elemzők

A kiskereskedelmi forgalom májusi adatai már élénkülést mutathatnak az áprilisi mélypont után az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatait kommentálva hangsúlyozta: jelentősen zuhant a kiskereskedelmi forgalom áprilisban a járványügyi veszélyhelyzet és a bevezetett, kiskereskedelmet is érintő korlátozások miatt, a forgalom 10,2 százalékos éves bázisú visszaesése ugyanakkor kissé kedvezőbb, mint a piaci várakozás. A szakértő szerint a rendkívüli, soha nem látott mértékű kiskereskedelmi visszaesés nem ismétlődik meg május folyamán, bár a korlátozások részben életben maradtak, az élelmiszer- és a nem-élelmiszer kereskedelem enyhe élénkülésére számít.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: azok az üzletek, amelyek vidéken május elejétől, a fővárosban és Pest megyében május közepétől újraindulhattak, várhatóan viszonylag gyorsan a korábbihoz hasonló forgalmat produkálhatnak, és a kiesett forgalom egy részét bepótolhatják. A szakértő szerint a következő hónapokban az áprilisinál kedvezőbb adatok várhatók, a májusi adat azonban a fővárost és Pest megyét érintő korlátozások, valamint ezzel párhuzamosan az elmaradt vásárlások bepótlása miatt jelentős bizonytalanságot rejt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket