Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2020. Június 18. 17:02, csütörtök | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A felmelegedéssel több baktériumfertőzés várható

A felmelegedéssel több baktériumfertőzés várható

A globális felmelegedéssel több olyan fertőzéses megbetegedés várható, melyet a vibrió elnevezésű, pálca alakú baktériumok okoznak – állapította meg egy német kutatócsoport.

A tengerek és a folyótorkolatok vizének melegedése elősegíti a sót jól tűrő baktériumok terjedését a német szövetségi kockázatértékelési kutatóintézet (BfR) értékelése szerint.

„Húsz Celsius-fok fölött gyorsabban szaporodnak a vibriók, különösen a Balti-tengerben nőhet a veszély, amely eddig hűvösebb volt” – mondta Eckhard Strauch, az intézet vibriókutató részlegének vezetője.

Hosszabb hőhullámoknál a vízhőmérséklet 20 fok fölé emelkedhet, tehát javulnak a vibriók életfeltételei, ráadásul a Balti-tenger sókoncentrációja alacsony. „Éppen a két veszélyes faj, a Vibrio vulnificus és a Vibrio cholerae non-O1 számára javulnak a feltételek” – tette hozzá. A vibriók az egész Baltikumban, valamint az északi-tengeri folyótorkolatokban is elterjedtek.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) az év eddigi hónapjai alapján végzett értékelése szerint új hőmérsékleti rekordok születhetnek idén, az északi féltekén ismét forró nyár várható.

A Robert Koch Intézet szerint fiatal, egészséges felnőttek ritkán betegednek meg vibriófertőzéstől, idősebb vagy legyengült immunrendszerű emberekre azonban veszélyt jelent: főként a cukorbetegek, a májbajosok és a daganatosok kockázata jelentős.

Halálos kimenetelű fertőzés egyébként elvétve akadt az elmúlt években, a betegséget antibiotikummal kezelik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Nagy Márton: ösztönözni kell a mesterséges intelligencia vállalati felhasználását

A kormány kiemelt célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Szeptember végén kerül a mozikba a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm

Szeptember 26-tól vetítik országszerte a mozik a legendás Kaláka együttesről szóló, Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig című egész estés dokumentumfilmet, Pigniczky Réka rendezését.

2024. Szeptember 17. 07:44, kedd | Életmód

Tovább nőtt a magyar turisták száma Horvátországban az idén

Az idén újabb rekordot döntve tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma, szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban

2024. Szeptember 16. 06:00, hétfő | Életmód

Hans Zimmer az MVM Dome-ban ad koncertet jövő novemberben

Hans Zimmer a The Next Level című új turnéjával az MVM Dome-ban Budapesten is fellép 2025. november 12-én.